Πολιτική

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

1. Το έργο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει κυκλοφορήσει έντυπα ή ηλεκτρονικά (εξαιρούνται μεμονωμένα ποιήματα από ποιητικές συλλογές).

 

2. Το έργο θα πρέπει να μην έχει υποβληθεί σε άλλον εκδοτικό οίκο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής του από τις Εκδόσεις Χαραμάδα και για 30 ημέρες από την παραλαβή του από τις εκδόσεις - όσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση.

 

3. Ο συγγραφέας θα πρέπει να έχει καταθέσει το ποσό των 50€ στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR9701102250000022540401126 (Εθνική Τράπεζα) των Εκδόσεων Χαραμάδα για να καλυφθούν τα έξοδα της αξιολόγησης. Σε περίπτωση που το έργο εγκριθεί προς έκδοση από τις Εκδόσεις Χαραμάδα, το ποσό αυτό επιστρέφεται στον συγγραφέα. Σε διαφορετική περίπτωση ο συγγραφέας θα λάβει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης και τα χρήματα δεν επιστρέφονται.

 

4. Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, ο συγγραφέας θα πρέπει να:

α) Έχει εκτυπώσει, υπογράψει και επισυνάψει το συμφωνητικό που θα του σταλεί εφόσον μας ζητηθεί σε τρία αντίτυπα, συμπληρώνοντας τα προσωπικά του στοιχεία στα κατάλληλα κενά.

β) Έχει επισυνάψει το αποδεικτικό κατάθεσης των 50€.

γ) Έχει επισυνάψει ένα (1) αντίτυπο του έργου του τυπωμένο.

δ) Στείλει το σύνολο των ανωτέρω α, β, γ με συστημένη επιστολή στις εκδόσεις Χαραμάδα με την υποσημείωση "αξιολόγηση χειρογράφου" στην παρακάτω διεύθυνση:

 

Εκδόσεις Χαραμάδα

(αξιολόγηση χειρογράφου)

Τσαμαδού 39

ΤΚ 26222

ΠΑΤΡΑ

 

5. Στο συμφωνητικό περιγράφεται ρητά πως από τη στιγμή που ο συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 4 συμφωνεί στα παρακάτω:

- Οι Εκδόσεις Χαραμάδα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης του χειρογράφου σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τους όρους που συμπεριλαμβάνονται στο συμφωνητικό.

- Σε περίπτωση που το χειρόγραφο δεν γίνει αποδεκτό προς έκδοση, οι Εκδόσεις Χαραμάδα θα ενημερώσουν μέσω e-mail ή επιστολής τον συγγραφέα πως το κείμενό του είναι ελεύθερο. Τα έξοδα για την αξιολόγηση δεν επιστρέφονται και το χειρόγραφο καταστρέφεται. Με την παραλαβή του χειρογράφου οι Εκδόσεις Χαραμάδα είναι υποχρεωμένες να κόψουν τιμολόγιο σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έχει δώσει ο συγγραφέας και να του το στείλουν ταχυδρομικώς.

- Οι Εκδόσεις Χαραμάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τη διόρθωση, επιμέλεια, γραφιστική επιμέλεια εξωφύλλου, σελιδοποίηση, εκτύπωση και διανομή του βιβλίου. Το κόστος για όλες αυτές τις εργασίες το αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι Εκδόσεις Χαραμάδα χωρίς καμία συμμετοχή του συγγραφέα.

- Οι εκδόσεις Χαραμάδα λαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου μέχρι και τα πρώτα 500 αντίτυπα για μυθιστόρημα και μέχρι τα πρώτα 300 αντίτυπα για ποιητικές συλλογές. Από το 501ο ή το 301ο αντίτυπο αντίστοιχα που θα πωληθεί, ο συγγραφέας θα λαμβάνει το 20% της αρχικής τιμής πώλησης του βιβλίου επί των αριθμό των πωληθέντων. Η σχετική εκκαθάριση θα πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο κάθε έτους για την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

- Η διάρκεια του συμφωνητικού είναι επτά (7) χρόνια.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Ε: Γιατί πρέπει κάποιος να πληρώσει 50€ για να αξιολογηθεί το κείμενό του;

Α: Η αξιολόγηση ενός κειμένου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που αντιστοιχεί σε αρκετές εργατοώρες, τόσο για την κριτική ανάγνωσή του όσο και για τη σύνταξη απαντητικού e-mail στους επίδοξους συγγραφείς με τη γνώμη του αξιολογητή για τα θετικά ή τα αρνητικά του χειρογράφου. Σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο που λαμβάνει πάνω από 100 χειρόγραφα τον χρόνο, ο απαιτούμενος χρόνος για την αξιολόγηση σημαίνει ουσιαστικά πως θα πρέπει να απασχολεί ένα άτομο σε σχεδόν πλήρη απασχόληση για αυτή την εργασία και μόνο, πράγμα που είναι αδύνατο.

 

Ε: Ναι, αλλά κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, πώς καταφέρνουν να απαντούν και εσείς δεν τα καταφέρνετε;

Α: Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν ως εργολάβοι έκδοσης χειρογράφων και τις περισσότερες φορές δεν διαβάζουν καν αυτά τα οποία λαμβάνουν. Απλά στέλνουν ένα mail στον υποψήφιο συγγραφέα πως ενδιαφέρονται για την έκδοση του βιβλίου του, με το ανάλογο κόστος βέβαια, που ποικίλει από εκδοτικό σε εκδοτικό. Άρα στην πραγματικότητα δεν "τα καταφέρνουν" αλλά απλά εκδίδουν σχεδόν τα πάντα επί πληρωμή. Υπάρχουν βέβαια και αξιόλογες εξαιρέσεις μερακλήδων εκδοτών που είτε έχουν άπλετο χρόνο είτε περισσευόμενα χρήματα για να αναθέτουν τις υπόλοιπες εργασίες μιας εκδοτικής επιχείρησης σε άλλους και να αφοσιώνονται στην ανάγνωση των χειρογράφων. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο ούτε θέλουμε να εκδίδουμε τα πάντα. Και επιπροσθέτως έχουμε και το βίτσιο να μην διαβάζουμε διαγώνια και να παρατάμε τα χειρόγραφα αλλά να τα διαβάζουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Ε: Και η Χαραμάδα όμως δεν εκδίδει βιβλία με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους;

Α: Η Χαραμάδα για την ακρίβεια "εξέδιδε" βιβλία με τη συμμετοχή των συγγραφέων στο παρελθόν αλλά κατά πρώτον τούς απέδιδε όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων και κατά δεύτερον εξέδιδε αποκλειστικά μόνο όσα βιβλία είχε διαβάσει και ξεχωρίσει από την πληθώρα των χειρογράφων που λάμβανε. Αυτή τη στιγμή όλα τα βιβλία που εκδίδονται από τη Χαραμάδα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τις εκδόσεις χωρίς καμία συμμετοχή του συγγραφέα. Κάποια στιγμή λειτούργησε και ένας άλλος εκδοτικός-"παρακλάδι" της Χαραμάδας που εξέδωσε βιβλία με πλήρη χρηματοδότηση από τον συγγραφέα αλλά από το 2014 μέχρι σήμερα εξέδωσε μόλις δύο βιβλία και το 2016 θα εκδοθεί το τελευταίο που θα σημάνει και την παύση των έτσι κι αλλιώς ελάχιστων εργασιών του.

 

Ε: Γιατί να στείλει κάποιος το κείμενό του στη Χαραμάδα και να δώσει 50€ και να μην το στείλει σε έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο που δεν ζητά χρήματα για την αξιολόγηση και αναλαμβάνει και το κόστος της έκδοσης;

Α: Αν αυτό είναι το σκεπτικό του συγγραφέα πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το στείλει στη Χαραμάδα. Εφόσον έχει γράψει ένα καλό βιβλίο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να το στείλει κατευθείαν εκεί. Και επίσης υπάρχει κι άλλος ένας ακόμα λόγος να μην το στείλει στη Χαραμάδα: αν η έκδοση είναι αυτοσκοπός χωρίς να ενδιαφέρει τον συγγραφέα ο εκδοτικός οίκος, δεν ενδιαφέρει και τη Χαραμάδα να ξοδέψει χρόνο για ένα βιβλίο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθεί οπουδήποτε. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που αποφασίσαμε να επιβάλλουμε ένα κόστος για την αξιολόγηση των κειμένων που παραλαμβάνουμε.

 

Ε: Δεν φοβάται η Χαραμάδα ότι έτσι αποθαρρύνει το μεγαλύτερο μέρος των συγγραφέων και πως υπάρχει η πιθανότητα να μην λαμβάνει πλέον βιβλία προς έκδοση;

Α: Από τη στιγμή που το σύνηθες είναι ένας συγγραφέας να στέλνει ένα ομαδικό mail προς 50 παραλήπτες-εκδοτικούς οίκους και να περιμένει προσφορές, πραγματικά όχι μόνο δεν ενδιαφέρει τη Χαραμάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά πραγματικά σκοπός της είναι να αποθαρρύνει την παραλαβή ομαδικών mail. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι επίδοξοι συγγραφείς πήγαιναν τα χειρόγραφά τους σε έναν συγκεκριμένο εκδότη και αν απορρίπτονταν το πήγαιναν και σε δεύτερο και μετά σε έναν τρίτο. Ύστερα ξαναέπιαναν το γραπτό τους για να το δουλέψουν και να δουν αν μπορούν να το βελτιώσουν. Οι εκδότες στους οποίους απευθύνονταν ήταν εκδότες τους οποίους τους είχαν διαλέξει και σέβονταν τη δουλειά τους και το σύνολο της εκδοτικής τους παραγωγής. Αυτό πλέον έχει εκλείψει. Γιατί να θέλει κάποιος να εκδώσει ένα βιβλίο στη Χαραμάδα αν δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο της Χαραμάδας; Αν δεν ξέρει ποιο είναι το εκδοτικό της στίγμα και αποτύπωμα μετά από δέκα χρόνια εκδόσεων; Και γιατί να θέλει να χάσει χρόνο η Χαραμάδα για έναν συγγραφέα που ξέρει ότι δεν εκτιμά τη δουλειά της;

 

Ε: Ναι, αλλά πραγματικά, τώρα με την κρίση κάποιος μπορεί να μην έχει να δώσει 50€ για να αξιολογηθεί το κείμενό του και στο τέλος να μην εκδοθεί καν.

Α: Από τη στιγμή που ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες (ναι, εκατοντάδες είναι) επίδοξοι συγγραφείς που δίνουν 500, 1000 ή και 2500€ για να εκδώσουν τα βιβλία τους πάση θυσία, πιστεύω ότι μπορούν να διαθέσουν 50€ για να διαβάσει κάποιος εξωτερικός παρατηρητής το έργο τους και να τους απαντήσει ειλικρινά χωρίς να τους βλέπει σαν χιλιάρικα. Πραγματικά πιστεύω ότι το να σκεφτούν αν θα δώσουν τα 50€ στον αξιολογητή της Χαραμάδας ή στον αξιολογητή κάποιου άλλου σοβαρού εκδοτικού οίκου, θα ήταν το καλύτερο και γι' αυτούς και για τους εκδοτικούς. Οι επίδοξοι συγγραφείς τις περισσότερες φορές δεν διαβάζουν γενικώς, πόσο μάλλον δύσκολο είναι να βρεθεί κάποιος που να διαβάσει τα βιβλία του εκδοτικού στον οποίο προτίθεται να εκδοθεί. Οπότε χαιρόμαστε που κάποιος θα το σκεφτεί δυο και τρεις και πέντε φορές πριν αποφασίσει να στείλει το χειρόγραφό του στη Χαραμάδα, γιατί ίσως μπει και στη διαδικασία να μάθει τι είναι η Χαραμάδα προτού το κάνει.

 

Ε: Αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν σας στέλνει πλέον χειρόγραφα τι θα κάνετε; Θα κλείσετε τον εκδοτικό οίκο;

Α: Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Εκδίδουμε καλή μεταφρασμένη λογοτεχνία την οποία τη διαλέγουμε με μεράκι, έχουμε ήδη κάποιους έλληνες συγγραφείς που αγαπάμε και έχουμε εκδώσει και θα τους ξαναεκδίδαμε με χαρά -για ευνόητους λόγους δεν θα ζητήσουμε κόστος αξιολόγησης από συγγραφείς μας καθώς ξέρουμε το έργο τους και ξέρουν το δικό μας, θα κάνουμε την αξιολόγηση γνωρίζοντας ότι δεν χάνουμε τον χρόνο μας- και επίσης υπάρχουν και συγγραφείς που δεν έχουμε εκδώσει αλλά μας αρέσει η δουλειά τους και θα τους προτείνουμε εμείς να εκδώσουμε το επόμενο βιβλίο τους. Ουσιαστικά η θέσπιση του κόστους αξιολόγησης προκύπτει από την ανάγκη να γίνει ένα φιλτράρισμα ποσότητας και ποιότητας. Πολλές φορές χάναμε εμμέσως κάποια καλά βιβλία γιατί έπρεπε να ξοδέψουμε χρόνο για να διαβάσουμε κάποια που δεν μας άρεσαν. Επειδή η σειρά της ανάγνωσης γινόταν με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής των χειρογράφων, υπάρχουν χειρόγραφα που πέρναγαν χρόνια και δεν προλαβαίναμε καν να τα διαβάσουμε (κάποια μάλιστα βραβεύτηκαν όταν εκδόθηκαν). Έμπαινε στο ίδιο σακούλι αυτός που έστελνε ένα ομαδικό mail και αυτός που έστελνε μόνο στη Χαραμάδα και σε έναν-δύο ακόμα εκδοτικούς.

 

Ε: Δεν φοβάστε ότι θα σας κατηγορήσουν για ελιτισμό και για σνομπισμό; Το κάνει κανένας άλλος στον κόσμο αυτό; Να ζητάει λεφτά για να αξιολογήσει ένα κείμενό προς έκδοση;

Α: Για σνομπισμό και ελιτισμό μπορεί να σε κατηγορήσει ο οποιοσδήποτε με οποιαδήποτε αφορμή. Ακόμα κι όταν δεν είχαμε θέσει κόστος αξιολόγησης, υπήρχαν επίδοξοι συγγραφείς που όταν τους στέλναμε απάντηση αρνητική τονίζοντας τις αδυναμίες της δουλειάς τους, αντί να μας ευχαριστήσουν για τον χρόνο και τον κόπο που καταβάλλαμε (και πιστέψτε με ο κόπος για να διαβάσεις ένα κακό βιβλίο είναι πολλαπλάσιος), ήταν αγενείς και προσβλητικοί. Στο εξωτερικό υπάρχουν εκδοτικοί που έχουν θεσπίσει τέτοια reading fees. Υπάρχουν μέχρι και λογοτεχνικά περιοδικά που ζητάνε από 3 έως και 20 δολάρια για να παραλάβουν υποψήφια άρθρα. Και σε τελική ανάλυση κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τίποτα σε κανέναν χωρίς να το θέλει. Από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες εκδότες, ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει. Το σημαντικό είναι να βγαίνουν καλά βιβλία και είμαστε σίγουροι πως η απόφασή μας σίγουρα μας οδηγεί εκεί.

 

Ε: Εμένα πάντως δεν με πείσατε. Θα το πάω αλλού το βιβλίο μου.

Α: Δεν είχαμε πρόθεση να σας πείσουμε. Μας ρωτήσατε και σας απαντήσαμε. Καλοδιάβαστο να είναι!